Etnii

Matzah – pasca evreiască

Bucătăria evreiască este caracterizată, în principal, de termenul „kosher” – alimentele trebuie să respecte legile religioase.

Conform principiilor bucătăriei tradiționale, carnea și produsele lactate nu pot fi preparate și mâncate împreună, ci numai după câteva ore de pauză. Astfel, alimentele sunt împărțite în trei categorii: carne, lactate şi alimente care nu conţin nici carne, nici lactate. De asemenea, animalele acvatice pot fi consumate numai dacă au înotătoare și solzi. Nu poate fi mâncată carnea provenind de la reptile și nici fructele de mare: homari, creveți sau scoici. Cărnurile sunt permise doar dacă animalul de la care provin are copita despicată și rumegă: vita, capra, oaia, antilopa și căprioara, în timp ce carnea de cămilă, iepure sau porc este interzisă. În ceea ce privește carnea de pasăre, se admite consumul de pui, gâscă, rață și curcan.

Fructele trebuie să provină numai de la copacii mai bătrâni de 3 ani. În general, toate produsele ar trebui să fie controlate de către rabin și să li se confere un certificat de conformitate. Astfel, animalele trebuie sacrificate conform unei anumite proceduri, iar sângele animalului trebuie complet eliminat. Regulile care provin din Tora (cele cinci cărţi ale lui Moise) sunt respectate de către evreii ortodocşi. Mâncărurile se împart în cele permise (cuşer) şi cele interzise (teref). Mare atenție: restricțiile nu se aplică doar alimentelor. Tacâmurile sau vesela care au fost folosite la consumarea unui fel non-kosher, nu pot fi folosite la mâncarea kosher. Istoria zbuciumată a evreilor a creat, de-a lungul timpului, două tradiții culinare – reprezentând rezultatul împărţirii poporului în evreii aşkenazi, care secole întregi au locuit în Europa Centrală şi cea de Est şi evreii sefarzi, care locuiau în ţările de pe malul Mării Mediterane.

Indiferent însă de ramura istorică, vă prezentăm, în continuare, unul dintre preparatele tradiționale de bază ale evreilor, cu valoare istorică și tradiție milenară. „Mața”( matzah, matzo – מצה), sau pasca evreiască este unul dintre felurile de mâncare tradiționale. Originea acestui preparat vine din istoria furtunoasă a poporului evreu. În Cartea Exodului se spune că, atunci când au fost siliți să plece în grabă din Egipt, evreii nu au avut timp să își pregătească pâinea dospită, de aceea au fost nevoiți să își coacă pâinea săracului. Aceasta este un aluat nedospit, la prepararea căruia se folosește doar apă, făină albă obținută dintr-un din cele cinci cereale îngăduite (grâu, secară, orz, ovăz sau alac) şi sare – deși unele rețete nu îngăduie nici acest adaos. Acest aluat se întinde într-o foaie subţire și nu se coace în cuptor ci se pune pur și simplu pe o plită sau o tavă/tablă încinsă. După doar câteva minute de ţinut la prăjit, pasca este numai bună de mâncat.

În amintirea evenimentului consemnat și în Vechiul Testament, evreii mănâncă timp de opt zile numai pască (în loc de pâinea dospită obișnuită). Matza este menționată în Exodul 12:8 și face parte integrantă din ritualul sărbătorii de Pesah. Conform prescripțiilor Torei, aceasta masă rituală trebuie să fie însoțită de matza (pâine nedospită) și de maror (ierburi amare).

Categories: Etnii, Evrei, Reţete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>