Proiectul își propune documentarea subiectivă și emoțională a unor povești relevante și puțin sau deloc cunoscute despre etniile din România – tradițiile, obiceiurile și credințele etnicilor din România, povești de viață, meserii și personalități. Etniile vizate sunt rromă, ucraineană, turcă, tătară, armeană, germană, maghiară, evreiască, poloneză și a rușilor lipoveni.
Proiectul va crea o serie de 10 filme documentare a câte 20 de minute fiecare, o expoziție de fotografie și un produs cultural online care să comunice emoțional prin povestiri de familie, povești sau istorisiri despre identitatea și patrimoniul vechilor etnii cu care conviețuim de zeci și sute de ani.
Proiectul este un punct de plecare către redescoperirea etniilor din România și a modului în care au conviețuit pașnic alături de români timp de zeci și sute de ani.
Pentru a cunoaşte exact care sunt punctele cele mai interesante în dezvoltarea poveştilor filmate, am efectuat o cercetare legată de istoria, obiceiurile şi tradiţiile minorităţilor din România, în contextul evoluţiei relaţiilor dintre populaţia majoritară şi fiecare etnie în parte.
Am apelat în realizarea acestei documentări la date statistice, monografii şi cărţi despre istoria şi tradiţiile minorităţilor, precum şi la resurse online
.