La o simplă căutare pe internet descoperi imediat că bucătăria tradițională ucraineană se bazează pe carne de pui, porc, vită, pește și ciuperci. De asemenea, mai afli că ucrainenii mănâncă mulți cartofi, cereale și legume proaspete și murate iar că băuturile lor preferate sunt compotul, sucurile, laptele, iaurtul, apa minerală, ceaiul și cafeaua, precum și berea, vinul și horilka.
Care este însă
primul lucru la care ne gândim atunci când vine vorba despre bucătăria ucraineană? Bineînțeles că la celebrele borşuri care se gătesc oriunde în Ucraina, în restaurante sau în casele oamenilor.
Una dintre cele mai tradiționale rețete este borşul de sfeclă, fel de mâncare pe care l-au preluat și românii din Bucovina. Rețea este foarte simplă și conține destul de puține ingrediente: două sfecle mari, 4 cartofi, o ceapă, doi morcovi și un litru de borş. Sfecla se curăţă, se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari şi se pune la fiert într-un litru de borş. Separat, se pun la fiert ceapa tocată fin, morcovii tăiaţi mărunt şi cartofii tăiaţi în patru. Când legumele sunt fierte se toarnă sfecla care a fiert în borş, se potriveşte de sare şi piper. Borșul se poate mânca rece sau cald, însoţit de smântână sau ceapă roşie.
Pâinea este la fel de importantă ca și borșul în cultura gastronomică a acestui popor. Considerată a fi Darul lui Dumnezeu, este folosită în toate ceremoniile importante: botezuri, nunţi şi funeralii. În bucătăria ucraineană există circa 80 de reţete de pâine, pe măsura tradițiilor acestui popor. La Crăciun oamenii îşi dăruiesc între ei un fel de pâine dulce, o pască numită Kolach. De asemenea, colacul este un alt fel de pâine, care se coace la Crăciun, dar şi la alte sărbători importante de familie. La nuntă, mirii primesc Korovai, un alt tip de pâine.
Datorită faptului că folosește foarte multe ingrediente, bucătăria ucraineană este deosebit de gustoasă. Ucrainenilor le plac mesele bogate, cu multe feluri de mâncare. Micul dejun reprezintă masa de bază. De regulă se mănâncă o salată cu şuncă şi ouă, ou fiert moale, ochiuri sau omlete cu caşcaval alături de celebrele blinii. Dejunul şi cina încep întotdeauna cu gustări reci picante, se continuă cu supe sau borşuri, după care urmează cărnuri coapte sau la grătar, urmate de un desert compus din dulciuri ce conţin multe creme sau umpluturi cu fructe sau brânză de vaci. Printre specialitățile ucrainene se numără și puiul Kiev sau prăjitura Kiev.
Alte feluri populare sunt „varenyky” (găluște cu carne sau legume), „deruny” (clătite cu cartofi) sau „holubtsi” (o variantă locală a binecunoscutelor noastre sarmale). În materie de băuturi, caracteristic este „kvas”-ul, o băutură alcoolică făcută din pâine fermentată și apă.
Clătitele din cartofi se prepară foarte ușor, în doar 20 de minute oricine poate avea în farfurie o porție zdravănă din acest aperitiv tradițional. Curăță și dă pe răzătoare trei cartofi și toacă apoi o ceapă medie cât mai mărunt posibil. Separat, bate bine un ou, adaug o linguriță de mărar tocat fin, sare, piper, un cățel de usturoi pisat și ceapa tocată mărunt. Adaugă toată compoziția peste cartof și amestecă bine. Începe apoi să încorporezi treptat 2-3 linguri de făină, amestecând continuu până la obținerea consistenței dorite. După ce ai terminat de amestecat ingredientele, formează cu ajutorul mâinilor „clătitele”, dându-le forma unor plăcinte plate, de dimensiune medie. Încinge ulei în tigaie și pune-le la prăjit, la foc mic, până devin ușor aurii, aproximativ 4 minute pe fiecare parte. Deruny sunt bune de mâncat alături de smântână rece și grasă și, eventual, cu niște ceapă verde tocată.