Kulich este o prăjitură rusească care se serveşte de obicei la Paşte. Toţi cunosc pâinea aceasta dulce cilindrică care se împarte simbolic tuturor celor din casă după ce a fost binecuvântată de preot.
Ruşii au şi binecunoscuta paskha, care la ei este de fapt un desert de brânză dulce, fără aluat, care se combină de cele mai multe ori cu o felie de kulich!
Kulich se află undeva la graniţa dintre pâine şi desert, semănând cu aluatul de cozonac. Reţeta de bază cunoaşte îmbunătăţiri de la familie la familie, însă peste tot conţine de obicei nuci, stafide şi coajă de portocale confiate.
De ce aveţi nevoie:
Pentru aluat:
- 1 pachet de drojdie uscată activă
- 1/4 cană apă caldă
- 1/4 cană zahăr + 1/2 cana zahăr
- 1/2 cana lapte opărit, răcit la cca 45 de grade
- 1 cană + 3 căni de făină
- 8 linguri de unt nesărat la temperatura camerei
- 8 gălbenuşuri la temperatura camerei (ţineţi şi 2 albuşuri)
- 1 linguriță de vanilie
- 2 lingurițe de nucșoară
- 1/2 linguriță de sare
- 1/3 cană stafide
- 1/4 cană migdale
- 1/4 cană de coajă mărunţită de portocale confiate
Pentru glazură:
- 1 cană de zahăr pudră
- 2 lingurițe de suc de lămâie
- 1/8 linguriță de extract de migdale
- 2 până la 3 lingurițe de apă caldă
Cum se face kulich
Într-un castron mare se combina drojdia, apa, 1/4 de cană de zahar si laptele şi se amestecă până când drojdia și zahărul s-au dizolvat. Se amestecă 1 cană de făină până când este bine încorporată. Se acoperă si se lasă să stea într-un loc cald timp de 1 oră.
Într-un castron se amestecă cu mixerul untul, 1/2 de cană de zahăr și gălbenușurile de ou. Adaugati amestecul de drojdie-făina, amestecate bine. Adaugaţi vanilie, nucșoară, sare și o cantitate suficientă de 3 până la 3 1/2 căni de făină pentru a face un aluat moale. Se încorporează stafidele, migdalele si coaja de portocală.
Într-un castron mic bateţi 2 albușuri de ou în spumă tare şi amestecaţi-le în aluat. Frământați până când se formează un aluat neted și elastic, aproximativ 3 până la 5 minute. Se pune intr-un bol uns, se acoperă cu folie de plastic unsă cu grăsime şi se lasă să crească până se dublează.
Pentru un kulich traditional aveţi nevoie de o formă specială, dar puteţi face şi într-o formă rotundă cu pereţii mai înalţi. Frământaţi aluatul de câteva ori şi apoi puneţi în formă, acoperiţi şi lăsaţi să crească până ajunge la marginea de sus a formei.
Se încălzește cuptorul la 200 C. Coceţi 10 de minute şi reduceti focul la 175 C. Coaceţi apoi în continuare timp de 35 – 40 de minute sau până când o scobitoare lungă iese curată din aluat.
Scoateți kulich din cuptor şi lăsaţi să se răcească 10 minute. Scoateţi prăjitura din formă şi puneţi-o pe un grătar la răcit. Când este călduţă, acoperiţi partea de sus cu glazura.
Glazura
In timp ce kulich este în cuptor, faceţi glazura într-un bol mic combinân zahărul pudră, sucul de lămâie, extractul de migdale şi suficientă apă caldă pentru a face o glazură care curge.
Se toarnă peste partea de sus a kulich-ului şi se lasă să curgă în jos părțile laterale.
Poftă bună!
Приятного аппетита!