MEREU ALĂTURI

Povești ale vechilor minorități din România

Kemal Karpat – consultant pentru Reagan și Carter

, , ,

Deși trăieşte în străinătate de 72 de ani, profesorul Karpat vorbește încă româna la perfecţie și își amintește cu drag de locurile copilăriei.

Se spune că numele pe care-l porţi îţi influenţează destinul, iar numele pe care îl alegi te poate defini. Fiul imamului Hüseyin oglu Haşim, Kemal Haşim Ömer s-a născut în satul dobrogean Armutlia (Turda de astăzi), de lângă Babadag, la 15 februarie 1925. Prima școală absolvită a fost, în 1942, Seminarul Teologic Musulman din Medgidia, după care pleacă la Istanbul pentru a urma cursurile Facultății de Drept a Universităţii pe care o finalizează în 1947, după care obţine titlul de Doctor în drept public şi politic la aceeași Universitate din Istanbul. Înainte de aceasta, în 1946, își schimbă numele de familie în Karpat, după Munţii Carpaţi. A dorit să își ia un nume simbolic, care să arate că nu se pleacă la nimic, care stă dârz în faţa greutăţilor, a ameninţărilor, să-şi păzească demnitatea, dar care să îi amintească de originea sa, de locul natal, de România.

Cariera sa internaţională, care urmează după acest moment, este prodigioasă. În 1950 pleacă în SUA, unde susține examenul de masterat la Universitatea din Washington. Îşi începe cariera academică, din postura de asistent universitar (1950-1953).

Primeşte apoi titlul de Doctor al Universităţii din New York în 1957, unde ulterior va fi profesor guvernamental (1962-1967). Prima carte a profesorului Kemal H. Karpat a fost publicată în America, în anul 1959, pe când dobrogeanul avea numai 34 de ani, la editura Princeton. Volumul „Istoria democraţiei în Turcia“, în care descria societatea turcă, avea să fie o lucrare de căpătâi pentru lumea musulmană, schimbând totodată concepţiile Occidentului despre enigma politicii interne turceşti.

Este cercetător ştiinţific la Universitatea Harvard (1960-1961). În 1967 devine profesor la Universitatea Wisconsin, de unde a ieşit la pensie, în 2003, la vârsta de 80 de ani şi cu titlul academic de „distinguished professor“. În 1972 este cercetător la Centrul pentru Studii Internaţionale de la Universitatea Princeton.

Confirmarea definitivă o primeşte odată cu invitarea la Casa Albă, la Washington, unde cei mai puternici oameni ai lumii, preşedinţii Statelor Unite ale Americii, îi cer sfatul. La începutul anilor ’80, cu o carieră academică de prestigiu şi cu numeroase volume tipărite, profesorul Kemal H. Karpat era deja o somitate în domeniul său. Administraţia de la Washington l-a solicitat să acorde consultanţă preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Jimmy Carter.

Invitat de preşedinte să discute despre Orientul Mijlociu şi revoluţia iraniană, politologul a făcut parte dintr-o echipă de 14 specialişti selectaţi de administraţia de la Washington. Nu a fost singura dată când cercetătorul originar din Dobrogea a fost chemat la Casa Albă pentru consultări. Şi succesorul lui Jimmy Carter, preşedintele Ronald Reagan, a apelat la sfaturile sale.

Profesorul Kemal H. Karpat are cetăţenie turco-americană şi îşi împarte timpul între cele două reşedinţe din Madison-Wisconsin, SUA şi Istanbul, Turcia. A fost căsătorit cândva, în Turcia, dar nu are copii. Profesorul care se apropie de un secol de viaţă are nostalgia locului natal.  A reuşit să-l revadă în cadrul mai multor vizite, însă legătura sa cu România este permanentă. De altfel, nepotul său, Medeni, face naveta între Istanbul şi România, pentru că lucrează aici. Despre anii de şcoală petrecuţi în România, îşi aminteşte cu acurateţe, în lucrările sale, și subliniază modul în care personalitatea sa s-a format în Dobrogea multiculturală.

După câteva decenii de la plecarea sa din ţară, recunoaşterea autorităţilor din România pentru fostul elev al şcolii dobrogene a fost exprimată în cadru oficial. La 9 octombrie 1998, profesorul universitar doctor Kemal Haşim Karpat de la Universitatea Wisconsin din SUA devenea Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa. Apoi, în toamna lui 2012, profesorul Karpat a primit o nouă distincţie: cetăţean de onoare al municipiului Medgidia. Profesorului Karpat i-a mai fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj Napoca în primăvara lui 2015.