MEREU ALĂTURI

Povești ale vechilor minorități din România

Arta bucătăriei turceşti

, ,

Arta bucătăriei turcești a fost influenţată mult de varietatea și multiculturalismul Imperiului Otoman. Influențată de gastronomia grecească și cea a Orientului Mijlociu, a primit un amestec și din tradiţiile bucătăriei antice din Asia centrală.

Turcii sunt consumatori de carne, iar mielul este animalul cel mai utilizat în scopuri culinare, dar și carnea de vită sau de pui sunt la mare preț. Dacă nu se pregătește sub formă de frigărui sau de kebab, carnea va fi, în cele mai multe cazuri, tocată și condimentată cu ajutorul mirodeniilor diversificate, foarte aromate și, uneori, exotice. Orezul (pilaf) și bulgurul (un amestec de grâu măcinat, fiert și apoi uscat) sunt servite frecvent lângă mâncăruri. Fără orez nu se poate concepe bucătăria turcească. Pâinea se coace din făină de grâu, orz și porumb. Pâinea tradițională turcească este pida (pită) și tandir ekmegi.

Legumele cel mai frecvent folosite sunt ceapa, capia verde, fasolea, roșiile, usturoiul, castravetele și lintea. Un rol important în bucătăria turcească îl joacă vinetele. Se combină cu carnea tocată,se folosesc în kebab,musaca. La fel este apreciat și iaurtul care poate însoți majoritatea meselor care conțin carne ,orez sau pâine. Ayranul este una din cele mai cunoscute băuturi turcești,obținută din iaurt amestecat cu apa și sare. Salatele de legume sunt cele mai gustoase dacă se condimentează cu ulei de măsline, lămâie și iaurt cu usturoi. Printre fructele folosite în bucătăria turcească se numără strugurii, pepenele galben, cireșele, lămâia, smochinele, piersicile, precum și diferite semințe ca alunele, fisticul, nuca, migdalele și semințele de pin. Cele mai utilizate condimente sunt frunza de pătrunjel, menta, chimionul și boiaua. Uleiul de măsline este forte mult folosit, mai ales pe teritoriile vestice a Turciei, unde se găsesc și cele mai multe plantații. Boabele de măsline (verzi, negre și roz) se servesc pe platourile de aperitive.

Să nu uităm însă că sutele de ani de convieţuire româno turcă se regăsesc şi în gastronomie. Cafeaua, caimacul, ciulamaua, iahnia, iaurtul sau musacaua sunt toate preparate şi cuvinte turceşti. Sarmaua, despre care mulți cred ca este o mâncare tradițională românească, este de fapt, un preparat turcesc din tocătură de berbec cu orez.

Iată și două rețete ale unor preparate turcești mult apreciate de gurmanzi!

Menemen

Acest preparat pe bază de ouă nu poate lipsi de la un mic dejun în stil turcesc. Rețeta poate conţine, pe lângă ouă, bineînțeles, o seamă de ingrediente cum ar fi dovlecei, vinete, ceapă, usturoi, pătrunjel, cârnaţi sau brânză. Cea mai simplă şi probabil cea mai populară variantă se bazează în principal pe ardei dulce, ardei iute, roşii şi ouă. Menemen se poate prepara direct pe flacără, în tigaie, sau la cuptor, în ulcică de pământ. Acest preparat, simplu şi gustos, este foarte popular şi pe meleagul nostru, fiind identificat în funcţie de zonă ca ouă încăierate, amestecate sau papară de ouă.

Menemen

Ingredientele necesare sunt: 4 ouă, 2 roşii, 1 ceapă mică, 1 ardei gras, 1 ardei capia, 1 ardei iute, 1 fir de usturoi verde, sare, boia, piper, cimbru, ulei de măsline.

Ceapa, ardeiul gras şi câteva rondele de ardei iute se taie mărunt. Le punem pe toate la călit într-o tigaie, la foc mediu, în 3 linguri de ulei de măsline. Aromăm şi condimentăm cu cimbru uscat, piper şi sare. Roşiile le curăţăm de coajă, introducându-le în apă clocotită pentru a se curăţa uşor. Le tăiem cubuleţe şi le punem în tigaie după ce s-au călit legumele. Amestecăm şi le gătim 3-4 minute până ce sucul lăsat s-a evaporat. Mărunţim usturoiul verde şi îl adăugăm în tigaie. Spargem ouăle într-un bol şi le amestecăm uşor, cât să se spargă gălbenuşurile, fără a le bate. Le punem în tigaie, peste legume şi le amestecăm uşor, cât să încorporeze ouăle legumele.  Ouăle nu trebuie excesiv prăjite, menemenul find mai gustos dacă este mai zemos. La final, dacă dori, ornăm tigaia noastră cu boia şi rondele de ardei iute. De asemenea, stropim preparatul cu puţin ulei de măsline.

Cacik – supă de iaurt turcească

Cacik este o supă de iaurt turcească foarte gustoasă şi răcoroasă. Cel mai adesea este preparată și consumată în timpul verii. Se face ușor, după pașii de mai jos, iar celor cărora le place tzatziki-ul, o să o aprecieze!

Cacik

Ingrediente: 2 pahare mari iaurt, 100 g orez alb, 150 ml supă din concentrat de vită, 25 g unt, 1 căţel de usturoi, 1 legătură mărar, 2 ouă, sare, piper.

În vase separate se pun la fiert ouăle şi orezul. Apoi, în unt topit se căleşte usturoiul și se adaugă orezul scurs. Se lasă 1-2 minute şi se trage de pe foc. Iaurtul se mixează cu orezul şi supa de vită, potrivind gustul de sare şi piper. Se adaugă mărarul şi se dă la rece. Poftă bună!