Multe dintre obiceiurile etnicilor saşi au fost deja preluate şi asimilate de români şi nu este de mirare că astăzi descoperi de exemplu tradiţia săsească de udat fetele în a doua zi de Paști, până şi în cele mai puternice comunităţi româneşti, cum ar fi de exemplu la românii din Scheii Braşovului.
Saşii au un ansamblu special de tradiţiii de Paște, tradiţii care sunt replicate pe întreg teritoriul Transilvaniei, cu mici diferenţe. Un astfel de exemplu este şi cel al comunităţii săseşti din comuna Chibed, din judeţul Mureş. Pe pagina oficială a primăriei aflăm câteva lucruri interesante.
„Sărbătorile de paşte
Cu ocazia sărbătorilor de paşte băieţii de vârstă de grădiniţă şi şcolară până la luarea anafurei în prima zi a paştelui, obişnuiesc să ude fetele de vârsta lor şi rudele. Cu această ocazie fiecare băiat rosteşte o scurtă poezie de udat după care cu apa de colonie udă fata. Pentru acest gest primeşte fiecare băiat un ou roşu, decorat, prăjitură şi bani.
Băieţii care deja au luat anafura şi bărbaţii adulţi merg la udat a doua zi a Paştelui. De obicei băieţii merg la toate fetele pe care le simpatizează, iar băieţii tineri şi căsătoriţi, la familiile prietene şi la rude. Şi ei rostesc o scurtă poezie mai glumeaţă după care trec la udatul fetelor şi femeilor din familie. După acesta sunt serviţi cu băutură, mai ales vin şi prăjituri.
În noaptea Sâmbătei Mari băieţii tineri necăsătoriţi obişnuiesc să „fure” poarta din faţa caselor unde locuieşte o fată necăsătorită şi ascund bine poarta furată în diferitele părţi ale satului, care trebuie să fie căutată şi găsită de tata fetei împreună cu fata. În caz că nu reuşesc s-o găsească sunt obligaţi să negocieze cu băieţii pentru a recupera poarta. În general ei cer ca recompensă o găleată de vin.
În trecut au fost cazuri în care băieţii care nu prea simpatizau fata împrăştiau în curtea acesteia rumeguş de lemn sau văruiau poarta. Au fost şi cazuri când au demontat carul din gospodărie, l-au dus în podul şurii, unde l-au asamblat. În astfel de cazuri tata fetei ieşind din fire adresa injurii celor care erau făptaşii.
Băieţii în vârstă de până la 14 ani aşează la poarta fetelor o creangă de brad împodobită cu panglici de diferite culori din hârtie creponată şi ou vopsit din care se scoate gălbenuşul. Pentru acest gest băieţii primesc din partea părinţilor fetelor bani. Astfel la familiile mai bogate porţiile sunt cu adevărat împodobite cu mai multe astfel de crengi.”
Puteţi citi aici şi despre alte tradiţii din Chibed.